Linzensoep: Recept voor de lekkerste soep van rode linzen

recept voor de lekkerste linzensoep van rode linzen

Linzensoep, oh linzensoep. Zo heerlijk, verwarmend, vullend én lowbudget. Makkelijk, snel klaar en zó vanuit de voorraad kast te maken. De soep is vullend genoeg om als avondmaaltijd te eten, maar ook lekker als lunch.

Scroll direct door naar het recept voor de linzensoep

In mijn restaurant was deze linzensoep het meest bestelde gerecht. Menig gast verklaarde deze soep bij de vraag of het gesmaakt had tot “de lekkerste linzensoep ooit gegeten”. Het gerecht is vegetarisch (en veganistisch). De soep heeft echter een rokerige smaak die aan vlees doet denken. Geregeld leidde dit ertoe dat de ene gast een lepel soep voor de ander zijn neus hield en zei: “Kijk er zitten toch echt spekjes in, ik weet het zeker!”. Hierbij wees hij dan met zijn vinger naar een stukje tomaat.

Ik krijg vaak de vraag wat nou precies het recept is van mijn linzensoep. En nu is het eindelijk zover dat ik het recept prijs geef 😉 De rokerige smaak komt van de gerookte paprikapoeder en de chipotle peper. Deze kruiden zijn helaas niet in alle supermarkten verkrijgbaar. Via internet kan je ze bestellen via bijvoorbeeld bij Pit&Pit of Natural Spices. Gerookt paprika poeder wordt ook verkocht bij Dille&Kamille. En voor de chipotle peper kan je bij Albert Heijn terecht (althans volgens de website van AH, Loes liet in een reactie weten dat de AH in Dieze (Zwolle) het niet in het assortiment heeft).

Voor wie geen gerookte paprikapoeder en chipotlepeper kan vinden: Je kunt deze kruiden ook vervangen door regulier paprikapoeder en chilipoeder. Hoewel de soep dan nog steeds heerlijk is, ontbreekt dan wel de rokerige smaak die dit gerecht zo speciaal maakt.

gerookt paprika poeder en chipotle

Linzensoep van rode linzen

Aantal: 4 personen | Snijtijd: 5 minuten | Kooktijd: 30 minuten | diner | lunch | vegetarisch | veganistisch
Ingrediënten
200 gram rode linzen, gewassen
1 eetlepel olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 eetlepel gerookte paprikapoeder (of gewone paprikapoeder)
1 theelepel chipotle peper (of gewone chili)
1 liter water
2 groentebouillon blokjes

Optioneel:
Verse munt, koriander en/of peterselie, kleingesneden

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een pan en fruit de ui gedurende 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg daarna de knoflook toe en bak een minuut mee.
  2. Voeg de tomaat, gerookte paprikapoeder en de chipotle peper toe en bak het nog een minuutje mee.
  3. Doe hier een liter water, de rode linzen en de bouillonblokjes bij. Breng het geheel aan de kook op hoog vuur en laat vervolgens op zacht vuur doorkoken tot de linzen gaar zijn. Dit duurt 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe oud de linzen zijn.
  4. Optioneel: Garneer deze linzensoep met verse kruiden. Munt, peterselie en/of koriander zijn er erg lekker bij.

Suggesties:

  • Ik gebruik zelf voor soep altijd groentenbouillonpoeder van Vetera (3 eetlepels per liter). In bovenstaand recept heb ik bouillonblokjes gebruikt omdat dat de meest gangbare bouillon is.
  • De tomatenblokjes in blik zijn ook goed te vervangen door 3 verse tomaten.
  • De hoeveelheid in dit recept is goed voor 4 flinke borden soep als avondmaaltijd. Ik maak zelf altijd de hoeveelheid voor 4 personen, ookal zijn we maar met zijn tweeën thuis. Op die manier hebben we de volgende dag(en) nog een lekkere lunch of voorgerecht.
  • Bewaar de soep na het afkoelen in de koelkast en de soep is nog zeker 2 dagen houdbaar. En net als met de meeste soepen is ook deze linzensoep de volgende dag nóg lekkerder.

lekkerste linzensoep ingrediënten

14 gedachten over “Linzensoep: Recept voor de lekkerste soep van rode linzen”

  1. Nadat ik dit recept gemaakt had met de chipotle van Verstegen ontdekte ik dat de gemalen chipotle van Verstegen voor het grootste deel uit gerookte paprika bestaat en maar 18℅ chilies bevat.
    De soep was erg lekker, maar dus niet zoals hij moest zijn. Voor de volgende poging ga ik eerst maar eens wat lekkere dingen bij Pit & Pit bestellen.

  2. Klinkt heerlijk, maar een kleine correctie:
    En net als met de meeste soepen is ook deze linzensoep de volgende dag nóg lekkerder.
    De volgende dag is deze linzensoep de volgende dag nóg lekkerder.

  3. Gerookt paprikapoeder van Verstegen is ook bij Plus te koop. Ik doe er zelf ook nog wat komijn en korianderpoeder in voor extra Mediterraans effect.
    Oosterse variant met gember, laos, sereh en kokosmelk is ook erg lekker!

    1. Dat klinken als lekkere varianten! En handig om te weten dat hij ook bij Plus te koop is. Ik maak ook graag een Indiase linzensoep variant met kokosmelk. Zo lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.