Pompoensoep met spinazie | Portugees recept

pompoensoep-spinazie recept

Afgelopen zomer was ik op vakantie in Portugal. Hoewel ik op vakantie meestal zin heb in avontuur, had ik afgelopen zomer vooral zin om helemaal niets te doen. De vakantie bestond zo’n beetje uit lezen, in de jazzuci zitten, eten koken en weer in de jazzuci zitten. Zelfs qua koken werd ik een beetje lui. Dus kocht ik een soeppakket. En zo ontdekte ik deze Portugese pompoensoep met spinazie. Of zoals ze in Portugal zeggen: “Sopa de abóbora e espinafre”.

De pompoensoep met spinazie viel zo goed in de smaak dat we hem gedurende de vakantie geregeld aten. En terug in Nederland werd hij opgenomen in mijn soeprepertoire. Een soeppakket voor deze soep zal je in de Nederlandse supermarkt niet snel vinden. Maar de losse ingrediënten zijn allemaal goed verkrijgbaar en lowbudget.

Normaal gesproken gebruik ik graag veel kruiden in mijn gerechten, maar deze pompoensoep is vanuit zichzelf al zo lekker dat hij eigenlijk geen extra kruiden nodig heeft. Kan je het toch niet laten om er extra specerijen in te doen? Dan suggereer ik kerriepoeder. Kan niet mis gaan. Hoewel het dan niet meer de titel “Portugees” mag dragen 😉

pompoensoep-spinazie-recept

RECEPT POMPOENSOEP MET SPINAZIE

Aantal: 4 personen | Snijtijd: 20 minuten | kooktijd: 45 minuten | voorgerecht | vegetarisch | veganistisch

Ingrediënten
Olijfolie, om in te bakken
1 ui, fijn gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
3 wortelen, in grove stukken gesneden
2 aardappelen, in blokjes
1 prei, in grove stukken gesneden
1 kleine biologische oranje pompoen, gewassen en in grove stukken gesneden (schillen is niet nodig)
1 liter boullion
250 gram verse spinazie, gewassen en gesneden
Zout en peper naar smaak

Bereiding:

  1. Doe de olijfolie in een pan en bak hierin de ui gedurende vijf minuten.
  2. Voeg de knoflook toe en bak een paar minuten mee.
  3. Voeg de wortel en prei toe en bak vervolgens alles nog vijf minuten.
  4. Voeg de aardappelen, pompoen en bouillon toe en kook 25 minuten of totdat alle ingrediënten goed gaar zijn.
  5. Pureer de soep met een staafmixer.
  6. Voeg vervolgens de spinazie toe en kook nog een paar minuten mee tot de spinazie geslonken is
  7. Breng op smaak met zwarte peper en zout

Suggesties:

  • Voeg samen met de spinazie een blikje kikkererwten toe (de kikkererwten eerst even afgieten en afspoelen)
  • Je kan ook diepvriesspinazie gebruiken in plaats van verse.
  • De hoeveelheid is voldoende als voorgerecht voor grote eters. Of als maaltijdsoep in combinatie met brood.
  • Als ik zin heb in pittige soep vervang ik de zwarte peper door piri-piri.
  • Maak het jezelf niet te moeilijk met de pompoen. Koop een biologische zodat je hem met schil en al kunt eten. Dan hoef je hem alleen een keer door midden te snijden en de zaden te verwijderen. Daarna in een paar grote stukken snijden en meekoken. Als de pompoen gaar is maak je hem met de staafmixer makkelijk fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.