Marokkaanse KOST recept: curry met zoete aardappel, kikkererwten, courgette, paprika en tomaat

Marokkaanse KOST

Ik ben bezig om langzaam maar zeker de recepten van de kaart van KOST online te zetten. Daarbij mag dit recept voor Marokkaanse KOST zeker niet ontbreken. Het is een verwarmende curry van zoete aardappel (of pompoen), paprika, courgette, kikkererwten en tomaat geserveerd met couscous.

Scroll direct door naar het Marokkaanse KOST recept

Oké, 100% Marokkaans is het gerecht niet, maar het heeft zeker invloeden uit het Midden-Oosten. Ik kwam de inspiratie voor dit recept tegen in het kookboek “Veggiestan” van Sally Butcher. Ik heb best veel kookboeken, maar er zijn er weinig waar ik zoveel recepten uit heb gemaakt als uit dit boek. Even een kleine uitweiding over dit kookboek: Veggiestan staat boordevol heerlijke vegetarische gerechten uit het Midden-Oosten. Het leuke is dat Sally vooral gerechten heeft verzameld die traditioneel al geen vlees of vis bevatten. De meeste ingrediënten voor de recepten zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Bovendien zijn de gerechten verrassend en makkelijk te maken. De komkommer-granaatappelsalsa is lekker verfrissend in de zomer, net als de gekoelde yoghurt-saffraansoep. De Afghaanse wortelstoofpot is een lowbudget wintermaaltijd. En het recept voor kikkererwten met bladgroen, knoflook en munt blijkt een smakelijke en gezonde lunch die binnen vijf minuten op tafel staat.

In mijn restaurant serveerden we de “Marokkaanse” KOST afwisselend met pompoen en zoete aardappel. Beiden passen goed in dit gerecht, maar de prijs en de verkrijgbaarheid van zowel pompoen als zoete aardappel verschilt nog weleens. Een tip voor wie voor de pompoen gaat: Koop een biologische oranje pompoen en was deze goed af. Dan hoef je hem niet te schillen en dat scheelt veel gedoe.

Vind jij pompoen of zoete aardappel lekkerder? Laat het weten in een reactie

MAROKKAANSE KOST met couscous

Aantal: 4 personen | Snijtijd: 20 minuten | kooktijd: 30-45 minuten | diner | vegetarisch | veganistisch

Ingrediënten
Curry
olijfolie
1 uien, fijn gesneden
1 cm gember, fijn gesneden
3 knoflook, fijn gesneden
1 gele paprika, in blokjes
1 courgette, in halve plakjes
1/2 kilo zoete aardappel of 1 kleine (biologische) oranje pompoen, in blokjes
4 tomaten, in blokjes
100 ml water
1 blik kikkererwten, afgegoten en afgespoeld

Kruiden
1 el kerriepoeder
¼ tl nootmuskaat
½ tl kaneelpoeder
½ el zout
¼ tl zwarte peper

Couscous
300 gram (volkoren) couscous
450 ml water (of bouillon)
1/2 tl zout
½ tl kaneelpoeder
50 gram amandelschaafsel
50 gram rozijnen
50 gram geraspte kokos

  1. Fruit de uien 5 minuten in olijfolie in een stoofpan.
  2. Bak de knoflook en gember een minuutje mee.
  3. Voeg de zoete aardappel, paprika en courgette toe en bak een minuut mee.
  4. Voeg de rest van de ingrediënten van de curry toe, roer door en laat met een deksel op de pan koken tot de pompoen of zoete aardappel gaar is. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen.
  5. Breng ondertussen het water aan de kook. Doe de couscous met zout en kaneel in een pan en giet hier het kokende water overheen. Leg een deksel op de pan en laat de couscous 10 minuten wellen. Roer vervolgens de korrels los met een vork.
  6. Verhit in een pan de 2 eetlepels olijfolie en doe hier de kokos, rozijnen en amandelen bij. Laat een paar minuten op laag vuur bakken tot de olie grotendeels is opgenomen en het mengsel lichtbruin is. Voeg de couscous toe en meng deze met de kokos, rozijnen en amandelen.
  7. Doe de uitgelekte kikkererwten bij de curry en verhit nog een paar minuten mee.

Suggesties:

  • Je kan bij stap 6 het mengsel van kokos, rozijnen en amandelen ook bakken in 60 gram roomboter i.p.v. olijfolie.
  • Eet je liever geen tarwe en/of gluten? Serveer de curry dan met rijst.
  • Bij KOST maakten we altijd gebruik van volkoren couscous. Ik raad je aan om dit ook thuis te doen: Minstens zo lekker en gezonder dan normale couscous omdat de volkoren variant meer vezels bevat.
  • Hierboven is de snelle manier van het bereiden van couscous beschreven, maar er zijn meer methodes.

3 gedachten over “Marokkaanse KOST recept: curry met zoete aardappel, kikkererwten, courgette, paprika en tomaat”

  1. Afeglopen donderdag heb ik het curry met zoete aardappelen gemaakt. Mijn vriend en ik waren heel enthousiast. Mooie smaak combinatie de nootmuskaat samen met de kerrie. En de couscous heb ik eerder alleen met rozijnen en kaneel gegeten, de cocos en amandelenen waren een mooie aanvulling. Ik heb er nog een sausje van joghurt/kwart, koriander en citroen erbij gemaakt.
    En omdat het gerecht zo goed beviel hebben wij vrijdag meteen de linzen soep gemaakt. In eerste instantie waren wij skeptisch over de weinige ingredienten maar het was heel, heel erg lekker. Ik heb gerookte paprika gebruikt (gekocht bij Özen food market in Zwolle) maar in plaats van de peper heb ik tabasco sauce gebruikt.
    Ik ben benieuwd naar het volgend recept :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.